Opleiding Trauma Coach

Opleiding Trauma Coach

Trauma Release Therapy® - uniek in Nederland.

Veel mensen die een trauma hebben meegemaakt zijn niet (goed) in staat om terug te keren naar hun oorspronkelijke leven. Ze hebben het gevoel dat hun leven op z’n kop staat, verwoest is, compleet veranderd is. Sommigen verliezen alle hoop, toekomst perfectief, zijn afgesneden van hun gevoel, of ontkennen dat wat ze meegemaakt hebben, met als gevolg dat ze niet goed meer kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Zorgt het trauma voor ernstige complicaties in het brein en lichaam dan kunnen klachten als stress, burn-out, verslavingen, chronische pijnklachten, slaapproblemen of erger ontstaan.

Bij de behandeling van een trauma cliënt is het belangrijk om zowel verleden, heden en toekomst te behandelen.
Herstel vraagt om meer dan alleen praattherapie of lichaamsgerichte therapie. Het behandelen van trauma pijnen vraagt om een andere andere kennis en een andere benadering.. Hier komt de Trauma coach in beeld.

Meer info

Reacties van onze tevreden studenten

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Elke lesdag voelt als een cadeau
Elke lesdag tijdens mijn opleiding tot Trauma Coach voelt als een cadeau. Na de maandelijkse lesdagen ga ik naar huis met een grote glimlach en pak ik vol nieuwe energie de ervaringen en kennis die ik meegenomen heb rustig uit. Pauline zelf is een powerhouse van een lerares en naast haar als opleider zijn er andere geweldige professionals die de opleiding aanvullen met hun expertise.  

Het curriculum zit zo goed in elkaar dat je bijna niet door hebt dat je veel aan het leren bent. Maar leren doe je! Niet alleen op kennis niveau, maar ook op professioneel vlak en in je persoonlijke ontwikkeling onderga je een transformatie (althans dat is bij mij zeker het geval). De opleiding is echt een aanrader voor eenieder die zich wilt verdiepen in wat trauma en stress doet met lichaam en geest en hoe je cliënten op het pad van heling kan ondersteunen. The body keeps the score.... en daar ligt voor velen ook de sleutel tot herstel.


Evi

Project Coördinator Learning Dreams Leiden 

Ms. Nameless
Add Your Stars
Fijne persoonlijke begeleiding
Met heel veel plezier volg ik de opleiding tot Trauma Coach bij Zonnevlecht Opleidingen. Pauline en de mensen waar ze mee werkt hebben, naast een enorme passie en gevoel voor het vak, een bak met waardevolle kennis en ervaring. Fijne persoonlijke begeleiding en een breed aanbod aan stof. Na mijn HBO was dit alsof er een nieuwe wereld voor me open ging. De dingen die ik hier leer verrassen me elke keer weer en ik ben ontzettend blij met alle mooie ervaringen die ik afgelopen jaar heb opgedaan.


Floor Delis

Toegepast Psycholoog

Ms. Nameless
Add Your Stars
Verrijking voor mij als mens en voor mijn praktijk

Graag wil ik mijn persoonlijke ervaring delen met deze opleiding. Ik vind de opleiding tot Trauma coach een verrijking voor mij als mens maar ook voor mijn praktijk. Ik geef nu in mijn praktijk hatha yoga en restorative yoga maar ik ben er van overtuigd dat ik mensen nog meer en dieper kan begeleiden in hun onderliggende processen door middel van o.a. Trauma Release Therapie®, en nog meer tools die we van Pauline hebben geleerd.
Dus ik zou de opleiding aan iedereen aan willen bevelen! Maar let op, er wordt een “point of no return” bereikt: je interesse zal steeds meer gewekt worden, gelukkig kun je nog meer opleidingen bij  Zonnevlecht Opleidingen volgen!


Cécile

Yogadocent de Sleutel

Ms. Nameless
Add Your Stars
In 1 woord geweldig

Het is de tweede opleiding die ik volg bij Zonnevlecht Opleidingen. De opleiding Trauma Coach is in 1 woord 'geweldig '. Het is een opleiding vol uitdagingen en een persoonlijke ontwikkeling die jezelf doormaakt. Je wordt op een professionele en warme manier begeleidt door Pauline.  Een enthousiaste, energievolle en gepassioneerde vrouw. Tijdens de opleiding maak je kennis met TRT® (Trauma Release Therapie) er ging een nieuwe wereld voor mij open. Er wordt een veilige ruimte gecreëerd om kennis te maken met deze waardevolle therapie. Het zelf ondergaan maakt ook onderdeel uit van de opleiding. De opleiding is op de juiste manier opgebouwd, waardoor je kennis maakt met de verschillende karakterstijlen, familieopstellingen, lichaamswarmte, ademwerk etc. Het is een opleiding waar ik extra kennis en vaardigheden op heb gedaan en mezelf nog beter ben gaan kennen en begrijpen. Al het geleerde, waaronder TRT® en ademwerk wil ik aan gaan bieden in mijn eigen praktijk. Het brein vergeet, maar het lichaam weet.


Simone Martens

Life-changing by Simone

Ms. Nameless
Add Your Stars

Trauma coaches helpen hun cliënten om te gaan met verschillende soorten trauma pijnen. Ze begeleiden cliënten hoe ze hun wonden kunnen herstellen om zo terug keren naar hun oorspronkelijke zelf.

Het werk van een trauma coach bestaat uit het informeren, luisteren naar, en begeleiden van de cliënt, met trauma gerelateerde klachten, naar een leven voorbij het trauma. Ze zijn zich bewust van het soort emoties dat op de achtergrond speelt. Vanuit hun kennis en ervaring kunnen ze achterhalen welk niveau van ondersteuning nodig is en op welke gebieden.

Ze begrijpen hoe belangrijk het is om de cliënten een veilige omgeving te bieden. Ze weten hoe cruciaal het is om grenzen te bewaren en vertrouwen te geven. Ze stellen hun cliënten in staat situaties en persoonlijkheden te verkennen door een geruststellende ruimte te bieden. Deze coaches zijn gevoelig voor de signalen van hun cliënten en begrijpen hoe ze de cliënten hun hart hardop kunnen laten uitspreken.

Trauma coaches kunnen de tekenen en symptomen zien die mogelijk deel uitmaken van het interne trauma systeem. Door middel van de juiste benaderingen en vaardigheden laten ze de cliënten de verbanden tussen het verleden en het heden verkennen. Ze verbinden de cliënten met hun toekomst. Ze laten de cliënten nadenken over welke acties in het heden belangrijk zijn voor het herstellen van hun welzijn.

Met een gevoelige en geleidelijke aanpak begeleiden trauma coaches de cliënten op het goede pad.
Ze coachen de cliënten om het verleden te boven te komen met coaching strategieën en de Trauma Release Therapy®, een zorgzame stijl en aanpak.

Na de het positief afronden van de opleiding Trauma Coach van Zonnevlecht Opleidingen heb jij de juiste tools in handen om cliënten met trauma gerelateerde klachten te begeleiden in jouw praktijk.


21 lesdagen van 10.00 tot ca. 16.30 uur.


De opleiding is opgebouwd uit 3 blokken van ieder 6 lesdagen en een interventiedag.


Blok 1 Traumazelf
Blok 2 Overlevingszelf
Blok 3 Gezonde zelf


De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk). Bij het positief afronden van het examen, een voldoende voor de huiswerkopdrachten en een aanwezigheid van 90% ontvang je het diploma Trauma Coach van Zonnevlecht Opleidingen.


Wees welkom, wij begroeten je graag bij Zonnevlecht Opleidingen in Wijk en Aalburg.

Inhoud blok 1 – Traumazelf 

 • Wat is trauma
 • Hoe herken je trauma
 • Hoe ontstaat trauma
 • Trauma en het brein
 • Trauma in het lichaam – je lijf weet wat jij vergeet
 • Zijn er verschillende soorten trauma
 • Reacties op trauma
 • Gevolgen van trauma
 • Trauma en zelfbeeld
 • Trauma en persoonlijkheidsstoornissen
 • Introductie in de polyvagaal therapie
 • Karakterstructuren – herken jij jezelf?
 • Contra indicaties en rode vlaggen
 • Trauma oefeningen en interventies
 • Trauma Release Therapy®

Inhoud blok 2 – Overlevingszelf 

 • Coping mechanismen
 • Trauma en emoties
 • Weerstand
 • Overdacht en tegenoverdracht
 • Hoe luister je naar jezelf
 • Welke vragensteller ben jij?
 • Stress reacties
 • Lichaamsgericht coachen
 • Tafelopstellingen met vragen over emoties
 • Karakterstructuren en overlevingsstrategieën
 • Trauma oefeningen en interventies
 • Blauwdruk van het brein
 • Trauma Release Therapy®

Inhoud blok 3 – Gezonde zelf

 • EFT technieken
 • Karakterstructuren en coachen
 • Coachen met focussen en transformatie
 • Innerlijk kind werk
 • Tafelopstellingen met vragen gericht op trauma
 • Collectief trauma
 • Trauma oefeningen en interventies
 • Trauma Release Therapy®

Verplichte boekenlijst opleiding:
Traumasporen van Bessel van der Kolk
Schatkist van de therapeut
De tijger ontwaakt van Peter Levine
De stem van je lichaam van Peter Levine

Na de opleiding
Met een gevoelige en geleidelijke aanpak begeleiden trauma coaches de cliënten op het goede pad. Ze coachen de cliënten om het verleden te boven te komen met coaching strategieën en een zorgzame stijl en aanpak.

Huiswerk
Boekverslag van het boek Liefde in wonderland - hét therapeutische boek over overdracht en tegenoverdracht. 3 sessie verslagen. 3 reflectieverslagen.
Aanvullende huiswerkopdrachten. Portfolio van de totale opleiding met daarin alle huiswerkopdrachten.

Maximaal 16 studenten

Competenties van de Trauma Coach

Een Trauma Coach geeft ondersteuning en laat de cliënt merken dat hij begrijpt wat er in hem of haar omgaat. Een goede Trauma coach geeft regelmatig een compliment en wijst de cliënt op de dingen die goed gaan. Afkeuring of negativiteit past niet in een coachingsgesprek. Een sessie heeft altijd een positieve focus en benadrukt het goede in een situatie of in een persoon.
De Trauma Coach is een empathisch en werkt oplossingsgericht. Hij handelt vanuit het verschil tussen sympathie en empathie. De Trauma Coach streeft naar resultaten, leeft zich in maar steeds de uitkomst voor ogen. Hij anticipeert. De studie van de gedragspsychologie is hier een belangrijk hulpmiddel: waarom doen mensen wat ze doen? Wat zijn de gevolgen van hun gedrag?

Een Trauma Coach geeft 100% aandacht.

De Trauma Coach is niet bezig met zijn eigen problemen of uitdagingen tijdens de sessie. Hij vertelt ook niet uitgebreid over eigen ervaringen of de dingen die hem bezighouden. Er is dan geen aandacht meer voor de cliënt. Een goede coach houdt zijn eigen beslommeringen buiten het gesprek en luistert met volle aandacht naar de cliënt.
Al het coaching is maatwerk. Dus oplossingen die voor iemand anders werken hoeven voor een ander niet de juiste te zijn. Daarom is het zo belangrijk om in een coachingsgesprek een oplossing te vinden waar de cliënt zich in kan vinden. Het moet ook een oplossing zijn die realistisch en haalbaar is.
Er is geen goed of fout. Het gaat er niet om wat de Trauma coach vindt, het gaat erom of het voor de cliënt werkt. Een goede Trauma Coach zal vragen: ‘Wat vind jij ervan?’ ‘Werkt dit voor jou?’
Een goede vraag komt op het juiste moment en helpt de cliënt verder. Het is díe vraag die de cliënt doet nadenken. Een vraag waar je nog niet eerder over nagedacht is of door iemand is gesteld. Alleen met goede vragen vind je een goede oplossingen.

Trauma coaches kunnen de tekenen en symptomen zien, die mogelijk, deel uitmaken van het interne trauma systeem.

Inschrijfkosten € 95,- (vrij van btw)

Cursuskosten € 3595,- (vrij van btw)

 • Massagetherapeuten
 • Fysiotherapeuten
 • Therapeuten
 • Coaches
 • NLP coaches
 • Professionals in de zorg
 • Psychologen
 • Alternatieve zorgverleners
 • Fysiotherapeuten
Cursusdata

Pauline Trum

Pauline Trum. 20 jaar geleden ben ik gestart met Zonnevlecht Opleidingen, opleider in de complementaire zorg. Na jaren als projectleider te hebben gewerkt bij grote organisaties, waaronder de Rabobank en Interpolis, begon ik, na het volgen van verschillende opleidingen, een nieuwe uitdaging, die van opleider, of kennisdeler zoals ik het noem.


Daarnaast ben ik werkzaam in mijn praktijk als HBO-opgeleid Hypnotherapeut en Trauma coach. Mijn behandelingen zijn een combinatie van transformatie coaching, hypnotherapie, NLP, gedragstherapie, ademwerk, Trauma Release Therapy® en systemisch werk. Mijn allergrootste passie is kennis delen. Mensen enthousiast maken, de kwaliteiten bij iemand zien die ze zelf nog niet hadden ontdekt, mensen in hun kracht zetten, verlossen van belemmerende overtuigingen zodat ze gaan groeien en zichzelf verder kunnen ontwikkelen in dat waar zij weer blij van worden.


Stimuleren en motiveren, inzichten geven, keuzes durven maken en in beweging laten komen. Dat is naast humor, veel lachen, inspirerende gesprekken mijn passie. Niet meelopen met de meute maar uniek mogen en durven zijn, in je bedrijf en je leven. Als je doet wat klopt dan voelt het goed. Dan ben je blij, dan voel je vrijheid. Dat gun ik jou, en mij en iedereen.


Heb je aanvullende vragen over de opleiding stuur mij dan een bericht, mijn mailadres is info@zonnevlechtopleidingen.nl, tot ziens bij Zonnevlecht.

Angelique van Ravesteijn

Angelique van Ravensteijn. Na mijn hbo-facilitair management opleiding ben ik in een groot ziekenhuis gaan werken. Tijdens deze werkperiode trok vooral de menselijke kant van de HR mij het meest aan. Hoe gaan medewerkers met elkaar om en hoe kan je het beste uit het team halen door de juiste mensen op een afdeling bij elkaar te brengen.


Mijn interesse om vanuit beweging meer te bereiken en wat dit doet met je ‘mind set’ is 24 jaar geleden na een heftig auto-ongeluk ontstaan. Ik heb mij toen voorgenomen om in beweging te komen en blijven, om zo letterlijk uit de rolstoel te blijven. In de revalidatie periode die volgde heb ik veel psychologie, meditatie, energie verhogende cursussen en opleidingen gevolgd om vervolgens de opleiding mindfulness life coach (deepak chopra) en trainer master H-NLP af te ronden. Vooral H-NLP, waar de hersenen centraal staan, heeft er voor mij voor gezorgd dat ik anders naar het menselijk lichaam ben gaan kijken.


Vanuit die blik heb ik mijn HBO medische basiskennis en psychosomatisch opleiding gevolgd. Hierdoor leerde ik begrijpen dat psychologische problemen zelfs lichamelijke blokkades veroorzaakt bij mensen en dan vertonen ze ander soort gedrag.


Vanuit de Karakterfaculteit geeft Angelique trainingen aan professionals en ondernemers.

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen Online

Mireille Claessens

Mireille Claessens. Als fysiotherapeut weet ik hoe nauw verbonden lichaam en geest zijn. Een verstoring op 1 van de 2 gebieden geeft altijd problemen op beide vlakken. Fitheid in geest en lichaam geeft een enorme energie om iets te bereiken en te ontdekken.


We weten uit de wetenschap dat bewegen stofjes vrijmaakt in het lichaam waardoor je je beter gaat voelen. Ook is bewegen gedrag, en karakter is gedrag, en gedrag is te sturen/aanpassen aan de situatie, middels coaching en training. Dit alles ten grondslag aan: groei.


Omdat Angelique en ik deze overtuiging hadden, hebben we dit in de praktijk gebracht en daarmee mochten we ervaren wat de effecten zijn van deze manier van omgaan met mensen.


Vanuit ons visie hebben Angelique ik de Karakterfaculteit opgericht.

Trauma Release Therapy®

Trauma Release Therapy® een door Zonnevlecht Opleidingen geregistreerde merknaam.

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen Online

Cursus details

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Soort studie

Groepstraining

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Investering

Inschrijfkosten € 95,-- (vrij van btw). Studiekosten € 3595,-- (vrij van btw). Het lesgeld van de opleiding kan in 6 termijnen van € 600,00 worden voldaan (graag aangeven bij je aanmelding). 

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Niveau

HBO

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Accreditatie

KTNO K12028
Accreditatie NVST, CAT Complementair, BATC

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Studie uren

516 uur 

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Praktijkdagen

22 dagen

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Vooropleiding

Massagetherapeuten
Therapeuten
Coaches
NLP coaches
Professionals in de zorg
Psychologen
Alternatieve zorgverleners
Fysiotherapeuten
Hypnotherapeuten

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Examen 

516 uur 

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen

Leslocatie en tijden

Zonnevlecht Opleidingen
Wijk en Aalburg
Lestijden van 10.00 tot 16.00 uur 

Blok 1 - Traumazelf
1 - 17 april 2023
2 - 18 april 2023
3 -8 mei 2023
4 -9 mei 2023
5 - 12 juni 2023
6 - 13 juni 2023

Blok 2 – Overlevingszelf
7 - 10 juli 2023
8 - 11 juli 2023
9 - 11 september 2023
10 -12 september 2023
11 - 9 oktober 2023
12 - 10 oktober 2023

Blok 3 – Gezonde zelf
13 - 13 november 2023
14 - 14 november 2023
15 - 11 december 2023
16 - 12 december 2023
17 - 15 januari 2024
18 - 16 januari 2024

Intervisiedagen
19 - 12 februari 2024
20 - 13 februari 2024

Lesdag 21 – Examen (theorie en praktijk) – 18 maart 2024

Startdatum
17 april 2023

Nog 1 plaats

Lestijden van 10.00 tot 16.00 uur


Aanmelden?

Klik op aanmelden
Na ontvangst van je inschrijving zenden wij zo snel mogelijk de bevestigingsbrief per e-mail naar je toe.

Wij wensen je een leerzame tijd toe bij Zonnevlecht Opleidingen.


Blok 1 - Traumazelf
1 – 18 september 2023
2 – 19 september 2023
3 – 23 oktober 2023
4 – 24 oktober 2023
5 – 20 november 2023
6- 21 november 2023
Blok 2 – Overlevingszelf
7 – 8 januari 2024
8 – 9 januari 2024
9 – 12 februari 2024
10 – 13 februari 2024
11 – 25 maart 2024
12 – 26 maart 2024

Blok 3 – Gezonde zelf
13 – 22 april 2024
14 – 23 april 2024
15 – 13 mei 2024
16 – 14 mei 2-24
17 – 24 juni 2024
18 – 25 juni 2024

Intervisiedagen
19 – 2 september 2024
20 – 3 september 2024

Lesdag 21 – Examen (theorie en praktijk) – 16 september 2024

Startdatum
18 september 2023

12 plaatsen

Lestijden van 10.00 tot 16.00 uur


Aanmelden?

Klik op aanmelden
Na ontvangst van je inschrijving zenden wij zo snel mogelijk de bevestigingsbrief per e-mail naar je toe.

Wij wensen je een leerzame tijd toe bij Zonnevlecht Opleidingen.