Hoe je negatieve emoties als positieve feedback kunt beschouwen.
12 september 2020 

Hoe je negatieve emoties als positieve feedback kunt beschouwen.

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen Online

Hoe je negatieve emoties als positieve feedback kunt beschouwen

Problemen, verdriet, pijn, ongemak en tragedie zijn een onderdeel van ons leven. Het hoort bij het leven. Als we deze pijn en dit verlies niet zouden voelen, kunnen we ook geen blijheid en dankbaarheid ervaren. 

Al deze emoties zijn onderdeel van een gezond leven. Het gaat erom hoe je omgaat met deze negatieve emoties, en hoe je die kunt omzetten naar leermomenten, positieve feedback. Pas dan ben je je bewust van het leven en kan je groeien.

Negatieve ervaringen kunnen we zien als een wake-up call

Maar alleen als we luisteren naar deze calls kunnen we ze omzetten naar iets positiefs. Soms door een kleine aanpassing in ons leven, soms door een grote verandering aan te brengen in ons leven.

Denk bijvoorbeeld eens aan depressieve gevoelens. Als we de depressieve gevoelens gaan zien als een wake-up call kunnen we kijken wat er nodig is om hiervan te leren. Wat we moeten doen om de verandering aan te brengen in ons leven. 

In Hawaii kennen ze de woorden negatief en positief niet.

Ze gebruiken in hun taal het woord PONO wat onder andere balans betekent, of - dat wat goed is.

In wezen is PONO een bestaansrecht die wordt gekenmerkt door integriteit, en een gevoel van tevredenheid. Dit alles heeft te maken met ons morele gedrag, wat leidt tot geluk voor jezelf en je omgeving.

Een ander belangrijk woord in het Hawaiiaans is KULEANA (verantwoordelijkheid). Het betekent verantwoordelijkheid nemen voor wat je in je leven doet, wat je in leven krijgt en wat je in je leven doorgeeft en de manier hoe je ermee omgaat.

Als we de verantwoordelijkheid nemen over ons leven, de lessen leren die we mogen leren, luisteren naar de wake-up calls die we krijgen, negatieve gedachten bekijken als positieve feedback kunnen we alleen maar groeien en nog mooier worden dan we al zijn. 

Warme groet,
Pauline Trum

Over de schrijver