Trauma en overlevingsstrategieen

Trauma en overlevingsstrategieën.

Vernieuwde opleiding Trauma Coach (1 jaar) bij Zonnevlecht Opleidingen.
Veel mensen die een trauma hebben meegemaakt zijn niet (goed) in staat om terug te keren naar hun oorspronkelijke leven. Ze hebben het gevoel dat hun leven op z’n kop staat, verwoest is, compleet veranderd is. Sommigen verliezen alle hoop, toekomst perfectief, zijn afgesneden van hun gevoel, of ontkennen dat wat ze meegemaakt hebben, met als gevolg dat ze niet goed meer kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Zorgt het trauma voor ernstige complicaties in het brein en lichaam dan kunnen klachten als stress, burn-out, verslavingen, chronische pijnklachten, slaapproblemen of erger ontstaan.

Bij de behandeling van een trauma cliënt is het belangrijk om zowel verleden, heden en toekomst te behandelen.

Herstel vraagt om meer dan alleen praattherapie of lichaamsgerichte therapie. Het vraagt een benadering die niet alleen het verleden behandelt, maar zeker ook het heden en de toekomst.

Hier is het waar de Trauma coach in beeld komt.

Trauma coaches helpen hun cliënten om te gaan met verschillende soorten trauma's. Ze begeleiden cliënten hoe ze hun wonden kunnen herstellen om zo terug keren naar hun oorspronkelijke zelf.

Het werk van een trauma coach bestaat uit het informeren, luisteren naar, en begeleiden van de cliënt, met trauma gerelateerde klachten, naar een leven voorbij het trauma.

Ze laten cliënten ervaren dat er mogelijkheden zijn om hun leven weer op te pakken, te genieten van dat wat er is. Het werk van een trauma coach bestaat uit het informeren, luisteren naar, en begeleiden van de cliënt, met trauma gerelateerde klachten, naar een leven voorbij het trauma. Ze zijn zich bewust van het soort emoties dat op de achtergrond speelt. Vanuit hun ervaring kunnen ze achterhalen welk niveau van ondersteuning nodig is en op welke gebieden.

Ze begrijpen hoe belangrijk het is om de cliënten een veilige omgeving te bieden. Ze weten hoe cruciaal het is om grenzen te bewaren en vertrouwen te geven. Ze stellen individuen in staat hun situaties en persoonlijkheden te verkennen door een geruststellende ruimte te bieden. Dergelijke coaches zijn zeer gevoelig voor de cliënten en begrijpen hoe ze de cliënten hun hart hardop kunnen laten uitspreken.

Trauma coaches kunnen de tekenen en symptomen zien die mogelijk deel uitmaken van het interne traumasysteem. Door middel van creatieve benaderingen en vaardigheden laten ze de cliënten de verbanden tussen het verleden en het heden verkennen. Ze verbinden de cliënten met hun heden en toekomst. Ze laten de cliënten nadenken over welke acties in het heden belangrijk zijn voor het helen van hun welzijn.

Na de het positief afronden van de opleiding Trauma Coach van Zonnevlecht Opleidingen heb jij de juiste tools in handen om cliënten met trauma gerelateerde klachten te begeleiden in jouw praktijk.

Pauline Trum
Opleider en Trauma therapeut

Over de schrijver