Ego pijn

Ons ego bevat al onze verwondingen uit het verleden, ons trauma,
onze pijn en verdriet.

In relaties wordt het ego sterk geactiveerd. 

Onze nauwste relaties zijn de triggers voor het ego. Triggers die te maken hebben met verraad, afwijzingen en pijn uit het verleden.

Het ego probeert te beschermen door af te weren en te projecteren. Het is altijd defensief omdat het er alles aan zal doen om te voorkomen dat het opnieuw gewond raakt en pijn gedaan wordt.

Wanneer mensen in een gevecht met hun ego vastzitten, zal je merken dat de enige focus -altijd- het gedrag van de andere persoon is:

"Je deed x"
"Je zult altijd x zijn"
"Je deed dit omdat x"
"Je verandert nooit"

Deze verdedigende egoreacties zijn altijd vol aannames van onze eigen toegewezen betekenissen. Ze zijn altijd zwart/wit,(inflexibel) en definitief zonder ruimte voor de ervaring van een ander. 

Hierdoor wordt het ego van de andere persoon geactiveerd in een poging om te beschermen. Er is totaal geen kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid of verbinding meer aanwezig.

Kwetsbaarheid vereist bewustzijn, en oefening.

Ten eerste kunnen  we door deze emoties heen ademen. Vervolgens kunnen we oefenen om te pauzeren om zo de grondemoties onder die egoreacties te voelen. Gewoonlijk is er angst, schaamte of angst om verlaten te worden.  Deze wonden zitten diep en zijn pijnlijk. 

Alleen al door te erkennen dat ze er zijn zal je een start kunnen maken met de genezing van deze diepliggende pijn(en).

Pauline Trum
Opleider
Hypnotherapeut
Trauma therapeut

www.zonnevlechtopleidingen.nl
www.zonnevlechtonline.nl
www.mind-control.nl

Over de schrijver