Het overwinnen van 'please gedrag'
16 mei 2023 

Het overwinnen van 'please gedrag'

Het overwinnen van 'please gedrag' kan een uitdagend proces zijn, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om jezelf te bevrijden van dit patroon:

1. Bewustwording

Het begint allemaal met bewustwording van je 'please gedrag'. Let op wanneer en in welke situaties je geneigd bent om anderen te pleasen. Identificeer de gedachten, overtuigingen en emoties die ermee gepaard gaan. Dit helpt je om inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van je gedrag.

2. Zelfreflectie

Onderzoek de dieperliggende redenen achter je 'please gedrag'. Vaak komt het voort uit angst voor afwijzing, laag zelfbeeld, behoefte aan goedkeuring of het vermijden van conflicten. Probeer te begrijpen waar deze patronen vandaan komen en hoe ze je beïnvloeden.

3. Verander je gedachten

Werk aan het veranderen van je negatieve overtuigingen en gedachten die ten grondslag liggen aan het pleasen. Richt je op het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld en het versterken van je eigenwaarde. Besef dat je waardig bent en dat het niet je verantwoordelijkheid is om altijd anderen tevreden te stellen.

4. Leer je grenzen stellen 

Leer je eigen grenzen te herkennen en te respecteren. Oefen met het zeggen van 'nee' wanneer iets niet goed voelt of niet overeenkomt met je behoeften en waarden. Het kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar het is essentieel om je eigen welzijn te waarborgen.

5. Oefen zelfzorg

Besteed aandacht aan je eigen behoeften en zorg goed voor jezelf. Leer om prioriteit te geven aan je eigen welzijn, zowel fysiek als emotioneel. Neem de tijd voor ontspanning, hobby's en activiteiten die je energie geven en je zelfvertrouwen vergroten.

6. Communicatievaardigheden ontwikkelen

Werk aan het verbeteren van je communicatievaardigheden, inclusief assertiviteit. Leer op een respectvolle manier je mening te uiten, je grenzen aan te geven en om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Oefen met het communiceren van je behoeften en zorgen op een directe en duidelijke manier.

7. Omring jezelf met ondersteunende mensen

Zoek naar mensen die je aanmoedigen om jezelf te zijn en je grenzen te stellen. Bouw een steunnetwerk op van mensen die je ondersteunen bij je groei en die je aanmoedigen om jezelf op de eerste plaats te zetten.

8. Geduld en zelfcompassie

Verandering kost tijd en inspanning. Wees geduldig met jezelf en wees niet te streng. Sta jezelf toe om fouten te maken en leer ervan. Wees vriendelijk en compassievol naar jezelf terwijl je werkt aan het overwinnen van je 'please gedrag'.

Onthoud dat het overwinnen van 'please gedrag' een proces is dat tijd en consistentie vergt. Wees bereid om jezelf open te stellen.


Gedragsverandering is een proces. Met hypnotherapie heb jij de tools in handen handen om je cliënt te ondersteunen én te begeleiden tijdens die proces. Lees HIER alles over de vernieuwde opleiding Hypnotherapie van Zonnevlecht Opleidingen.


Ik kijk ernaar uit om je te mogen begroeten bij de opleiding.

Pauline Trum

Opleider en Trauma therapeut

Over de schrijver