Systemisch werk

Ontdek Tafelopstellingen in Systemisch Werk

Het Verdiepen van Verbindingen: Ontdek Tafelopstellingen in Systemisch Werk

Welkom bij Zonnevlecht Opleidingen, waar we streven naar het bevorderen van persoonlijke groei en het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van systemisch werk. In dit artikel willen we je graag laten kennismaken met de boeiende wereld van tafelopstellingen in het systemisch werk. Ontdek hoe deze praktische en diepgaande methode je kan helpen bij het verkennen en begrijpen van complexe dynamieken binnen families, organisaties en andere systemen.

Wat zijn Tafelopstellingen in Systemisch Werk?

Tafelopstellingen, ook wel bekend als 'systemische tafelopstellingen' of 'systemisch coachen aan tafel', zijn een vorm van systemisch werk waarbij representanten en objecten op een tafel worden geplaatst om de dynamiek van een systeem weer te geven. In plaats van het traditionele gebruik van personen die als representanten fungeren, worden objecten zoals houten blokken, poppetjes, stenen of andere symbolen gebruikt om de elementen van het systeem te vertegenwoordigen.

Hoe Werkt het?

Tijdens een tafelopstelling nodigt de facilitator de deelnemers uit om objecten te kiezen en deze te plaatsen op een tafel volgens hun intuïtie en innerlijke beelden. De objecten vertegenwoordigen mensen, plaatsen, concepten of andere elementen van het systeem dat wordt onderzocht. Vervolgens kunnen deelnemers, of de facilitator namens hen, de posities van de objecten veranderen om de dynamiek en onderlinge relaties te verkennen.

De facilitator begeleidt het proces en ondersteunt de deelnemers bij het observeren en ontdekken van verborgen patronen, verstrikkingen, spanningen en mogelijke oplossingen binnen het systeem. Het systemische principe van 'de wetende veld' komt hierbij naar voren, waarbij de opstellingen inzichten kunnen bieden die verder gaan dan het bewuste denken.