Traumarespons vluchten

De Traumarespons Vluchten: Het Verlangen naar Veiligheid en Ontsnapping

De Traumarespons Vluchten: Het Verlangen naar Veiligheid en Ontsnapping

Wanneer we geconfronteerd worden met een bedreigende situatie of trauma, reageert ons lichaam op verschillende manieren om te overleven. Een van deze reacties is de traumarespons vluchten, waarbij we instinctief proberen te ontsnappen aan de bron van gevaar. In dit blog gaan we dieper in op de vluchtreactie als onderdeel van de traumarespons en het verlangen naar veiligheid en ontspanning.

De Traumarespons Vluchten

De traumarespons vluchten is een natuurlijke en instinctieve reactie op gevaarlijke situaties. Het activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, verhoogde alertheid en de vrijlating van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze fysiologische reacties bereiden ons voor om te vluchten en onszelf te redden.

Vluchten kan zich op verschillende manieren manifesteren, zowel fysiek als emotioneel. Fysiek kunnen we letterlijk wegrennen van de bron van gevaar, ons terugtrekken of vermijden. Emotioneel kunnen we proberen pijnlijke emoties te vermijden, ons afsluiten voor anderen of ons terugtrekken in onze innerlijke wereld.

Het Verlangen naar Veiligheid en Ontsnapping

De traumarespons vluchten heeft een diepere betekenis in ons verlangen naar veiligheid en ontspanning. Het is een instinctieve reactie die voortkomt uit onze drang om te overleven en te ontsnappen aan bedreigende situaties. Het is een zoektocht naar een gevoel van veiligheid, waarin we hopen te kunnen ontspannen en herstellen van de stress en het gevaar.

Vluchten kan ook een manier zijn om onszelf te beschermen tegen de overweldigende emoties en herinneringen die gepaard gaan met traumatische ervaringen. Het is een manier om tijdelijk te ontsnappen aan de pijn en het ongemak, in de hoop dat we ergens anders een gevoel van rust en kalmte kunnen vinden.

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleiding
www.zonnevlechtopleidingen.nl