Schaduwwerk

Schaduwwerk.

Mijn grootste uitdaging op persoonlijk vlak, of eigenlijk persoonlijke ontwikkeling, is de ontmoeting met mijn schaduw. Schaduwwerk is niet voor bange poeperts.
Onze "schaduw" verwijst naar de delen van onszelf die we hebben ontkend, hebben weggestopt en hebben genegeerd.
Als kinderen is het onze grootste behoefte om geliefd en verzorgd te worden. We zijn volledig afhankelijk van onze ouders/verzorgers.
Wij zijn als kleine sponsjes die alles opzuigen wat ze zeggen.
We leren van hen welke delen van ons zij wenselijk vinden ("je bent zo behulpzaam voor mama") en welke delen zij ongewenst vinden ("stel je niet zo aan.")
We leren dat we geaccepteerd worden als we helper, en niet geaccepteerd voor als we grote emoties hebben.
We horen ook verhalen over hoe "echte jongens" of "lieve meisjes" zouden moeten zijn.
Dit zijn de momenten waarop we delen van onszelf beginnen te ontkennen.
Dit is onze schaduw.
Als we het ons niet bewust zijn dan projecteren we deze delen van onszelf op anderen. Het goede en het slechte.
De waarheid is dat alle mensen een grote verscheidenheid aan eigenschappen hebben, inclusief dingen die als 'negatief' worden gezien.
Ieder van ons heeft delen van het Zelf die hebzucht, jaloezie, schaamte, egoïsme, lust, onvolwassenheid met zich meedragen. En deze lijst gaat maar door.
Ieder van ons heeft ook een groot vermogen om te geven, lief te hebben, onzelfzuchtig te zijn, te dienen. Ieder van ons heeft unieke talenten die wachten om naar buiten gebracht te worden.
Om met schaduwwerk te beginnen is het zinvol om  dan goed op te letten op wat je bij anderen ziet, en hoe je over anderen spreekt.
De dingen die je het meest in anderen ziet, zijn delen van jou die wachten om gezien te worden - wachten om te worden geïntegreerd in jouw zijn.
Als je iets 'positiefs' in iemand ziet waarvan je 'zou willen' dat je het had, dan doe je dat al. Daarom kun je het zien. Zeg dan tegen jezelf "dat zit ook in mij."
Als je iets 'negatiefs' ziet bij iemand die je probeert te beoordelen, zie dan ook dit deel van jezelf, dat erop wacht om bemind te worden. Zeg tegen jezelf: "dat zit ook in mij."
Het ego zal vechten, daarom is schaduwwerk niet voor bange poeperts. 
Maar je ziel zal diep uitademen als je zelfoordeel loslaat.

Een therapie die ik in mijn praktijk Mind-Control graag inzet om diep naar binnen te gaan, op zoek naar dat wat naar het licht gebracht mag worden, is Trauma Release Therapy® (TRT®). Tijdens de opleiding Trauma coach deel ik graag mijn kennis en inzichten aan de studenten, TRT® is daar een onderdeel van. Een geweldig tool in je therapeuten of coach gereedschapskist. Heb je vragen over de opleiding? Stel ze gerust. Stuur een mail en ik beantwoord je vragen graag.

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen
Zonnevlecht Online

Over de schrijver