Slechts een deel van mij is zichtbaar
16 mei 2023 

Slechts een deel van mij is zichtbaar

Slechts een deel van mij is zichtbaar

We hebben geleerd dat trauma niet alleen een gebeurtenis is die ergens in het verleden heeft plaatsgevonden; het is ook de afdruk die door die ervaring is achtergelaten in de geest, de hersenen en het lichaam.

Deze afdruk heeft voortdurende gevolgen voor hoe het menselijk organisme erin slaagt te overleven in het heden.

Trauma resulteert in een fundamentele verandering van de manier waarop het omgaat met de interne en externe wereld.

Het verandert niet alleen hoe we denken en waar we over denken, maar ook ons vermogen om te denken zoals we denken.

Onder de oppervlakte van de beschermende delen van trauma-overlevenden bevindt zich een onbeschadigd deel, een Zelf dat zelfverzekerd, nieuwsgierig en kalm is, een Zelf dat is beschermd tegen vernietiging door de verschillende beschermers die naar voren zijn gekomen in hun pogingen om te overleven.

Zodra die beschermers erop vertrouwen dat het veilig is, zal het Zelf spontaan tevoorschijn komen en kunnen de delen, die ontstaan zijn toen bescherming nodig was, ingeschakeld worden om deel te nemen aan het genezingsproces.

In mijn praktijk werk ik ook met delen therapie (parts therapy). Door te werken met die delen, die ervoor gezorgd hebben dat jij zo veilig mogelijk bleef tijdens traumatische gebeurtenissen, ontstaat er een heelwording tussen jou en al die delen van jou.

Eenvoudig gezegd vertel je dat deel, of die delen, die nog altijd de taak op zich genomen hebben om jou te beschermen zoals ze deden ten tijde van het trauma, dat het oké is, dat jij oké bent. Dat je dankbaar bent voor de hulp die ze jou hebben gegeven, de bescherming die ze jou hebben gegeven, dat het fijn is als ze er op de achtergrond zijn, maar dat het tijd het is dat jij het stuur weer in eigen handen te nemen.

Op die manier geef je aan dat je veilig bent. Dat je er klaar voor bent om jouw leven weer helemaal terug te pakken.

Tijdens de cursus Innerlijk Kind werk leer je hoe je delen therapie kan inzetten in je praktijk.

Pauline Trum
Opleider en Trauma therapeut


Over de schrijver